Eğitimde Materyal Tasarımı Niçin Önemlidir?

Niçin böyle bir soru ile başlıyorum? Çünkü günlük yaşantımızda “Ne gereği var ki”, “Harcadığın emeğe yazık!”, “10 dakikalık konu, anlatır geçerim ne olacak!“ gibi söylemlerle karşılaşıyoruz.Yanlış!..

Bir video paylaşmak istiyorum ;

Bu video Youtube’ta bir şekilde denk geldi bana.İzledim, keyif aldım ve öğrendim :) Daha sonrasında ise düşünmeye başladım. Kaç yılında oluşturulduğu başlığında belirtilmiş.Bunu gördükten sonra düşünmemek elde mi? İnsanın aklına ilk gelen şey: “imkan varken yapmamak olur mu?” düşüncesi, tıpkı GeoGebra’sız matematik eğitimleri gibi, ya da şu video izletilmeden Pisagor Bağıntısının anlatılması gibi… Neyse…

Tamam. Kabul. Ciddi bir ekip var işin içinde. O ekipte belli ki eğitimciler de var. Baksanıza kolaydan zora giden bir anlatım var. Örnekleri çoğaltarak somutlamalara gidilmiş. Videonun şu kısmında görülüyor ki zamanın görüntüleme işlemleri de etkili bir şekilde kullanılmış. Ardından ekrana gelen gerçek mekanik parçaların minyatür halleri düzenlenerek, en basitten en karmaşık olana doğru bir anlatım ile sonuca varılmış.Genel anlamda müzikleri, seslendirmesi, kullanılan araç gereç, o günün teknolojisi birleşince böyle keyifli bir anlatım çıkmış ortaya.

Şimdi gelelim asıl sorumuza : “Eğitimde materyal tasarımı niçin önemlidir?”. Karmaşık konuların uzun anlatımları insanları sıkar, dikkatini dağıtır ,verim alınmaz.Ya da ezbelenmesi gereken kısa öncül bilgileri (tanımlar vb.) tekrar etmek, ezberlemeye çalışmak insanları cezbetmez.Fakat eğitimde materyal kullanarak o sıkıcı konuları eğlenceli hale getirip bireylere tekrar tekrar oynatıp ya da izletip eğlenceli vakit geçirmesini sağlayarak öğrenmesini kolaylaştırabiliriz.

İlgisi olmayanlar için tanımlarsak: Burada bahsettiği mekanizma difrensiyaldir. Difrensiyal arka itişli araçlarda motordan aldığı gücü tekerlere vererek dönmesini sağlar.