Öğretmen Bir Performans Sanatçısıdır...

Öğretmenlik mesleği insanlığın ilk yıllarından bu yana popüler olan, insanlar arasında saygı uyandıran bir meslek olmuştur. Öyle ki bu mesleğin önemini vurgulayan sözleriyle dini liderlerden siyasi liderlere toplumun bir çok kesiminden insanlar vardır. Ancak son zamanlarda “Öğretmenler Odası” sohbetlerinden gözlemlerim Öğretmenlik mesleğine karşı toplumun duyarsız olduğu yönünde bir algı var.

Kültürümüzde; öğretmen, alim, bilge kişi artık ismini ne koyarsanız… Bu görevi üstlenen kişiye karşı toplum düğme ilikler, ona saygı gösterirdi. Hatta bilgiyi aktaran kişilerin tüm ünvanlardan üstün olduğu belirtilen efsaneleşmiş olaylar vardır. Peki bu saygı gösterilen kişiler kimlerdi? Hangi alanlarla uğraşırlardı? Bu kadar saygı gösterilmesinin sebebi neydi?

Lisans yıllarında gösterilen bir ders vardı Bilim Tarihi. Ne güzel bir dersti o… Keşke daha erken yaşlara indirilse, keşke çocuklara bilgi değilde bilginin nelere kapı açtığı aktarılsa...Neyse bu farklı bir yazı konusu oluşturdu şimdi. Not aldım :)

Eğer tarihe dönüp bilimsel faaliyetler uğraşan daha sonra bu uğraşlarını kayıt altına alan ve soranlara bu bilgileri aktaran kişilerin ortak özelliklerine bakarsak. Bu kişiler Astronomi(kesinlikle burçlar değil.), Cebir, Kimya, Canlı Bilimi,Geometri, Müzik, Resim ve aklıma şuan gelmeyen diğer alanlar dahil farklı farklı alanlarla uğraştıklarını görürsünüz. İnsan beyninin aslında çalışarak dinlendiğini okumuştum bir yazıda kaynağını bulup ekleyeceğim… Bu kadar konuyla çalışınca “Bilge Kişi” kavramı peşinden gelir sanırım :)

Günümüzde ise; öğretmen; sözü dinlenmeyen, toplumda eski değerini görmeyen bir grup halini almış. Ben bunun sebebini biz öğretmenlerde buluyorum.Neden mi? Yine aynı “Öğretmenler Odası” muhabbetlerine dayanarak bu sonuca varıyorum. O odada birde şöyle konular konuşuluyor. “Yakın zamanda bir seçim olsa da, sandık görevlisi olsak, 50-100 oradan gelir” yada “Ehliyet sınavları ne zamandı?”, “xxx sınavında gözetmenlik yapmıştım ne zaman yatar”... İnsanlar tabi ki de ihtiyaçlarını karşılamak için maddi konuları düşünmek zorunda ancak bu konular yapması gerekenlerin önüne geçiyorsa burada bir sorun var demektir... Öğretmen sıfatındaki kişiler birazda girdiği sınıftaki öğrencilerin geleceklerini iyileştirmeyi düşünmelidir bence.Öğretmenler, performans sanatçısıdır kısaca. Bir bilimci kadar sorgulamalı, bir sanatçı kadar estetik sahibi olmalı, adaletli bir lider gibi yönlendirici olmalıdır.

Eğer kişi bu meslekte kendini geliştirmek adına sanatsal disiplinlerle ilgilenmiyorsa, bilimsel gelişmeleri takip etmiyorsa,konuşmalarını boşluktan çıkarmak adına basılı ve görsel medyaları takip etmiyorsa, doğayla ilgilenmiyorsa, birşeyler üretmek üzerine bir çaba sarfetmiyorsa sınıfını oluşturan farklı zeka alanlarındaki öğrencilerle nasıl bir iletişim kurabilir ki? Mesleğinde gerçekleştirmesi gereken 5E modeline göre bir ders planını nasıl çıkarabilir ki?

Dersinin dikkat çekme, güdüleme gibi evrelerindeki konuşmalarıyla karşısındaki bireylerde bir değişim gerçekleştirmiyorsa ne anlamı kaldı o mesleğin. Belki de kendimizi geliştirmediğimiz için artık bize saygı göstermiyorlardır. İnsanın önce kendine sonra işine saygısı olduğu zaman çevresi ona saygı gösterecektir düşüncesindeyim. Evet yaptığımız işin toplumdaki ismi “Öğretmenlik” ancak bizler birer performans sanatçılarıyız. Karşımızdaki her küçük birey geleceğin önemli konumlarında görev alacak kişilerdir. Onlara bu vizyonu sağlayacak olan bir unsuruz. Onlar bizim performansımıza göre şekilleneceklerdir. Bilmektesiniz ki bireyin gelişimini etkileyen birçok değişken vardır(Kişinin kendi istekleri, aile, okul, yakın çevre, uzak çevre vs.) bu değişkenler birbirinide etkilemektedir. O bireyin değişimini gerçekleştirecek bir değişkeniz biz. Hangimiz şu cümleyi kurmadık ki hayatımızda “xx öğretmen vardı okuldayken o olmasaydı bu düşüncelere sahip olmazdım, elimdeki imkanlara onun sayesinde ulaştım”... Bu cümle bir olumlu birde olumsuz şekilde yorumlaması var ancak umarım olumlu yorumlanan halde gelecekte hatırlanabiliriz. Tekrar ediyorum.

Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır...M.K.Atatürk